„Интегрирано образование – тренд, тенденција и потреба“

Во Скопје денеска и утре се одржува втората меѓународна конференција за интегрирано образование „Интегрирано образование – тренд, тенденција и потреба“ на која дел ќе бидат меѓународни експерти од Норвешка, Северна Ирска и Турција. (more…)

Втора меѓународна конференција за интегрирано образование

Во Скопје денеска и утре се одржува втората меѓународна конференција за интегрирано образование „Интегрирано образование – тренд, тенденција и потреба“ на која дел ќе бидат меѓународни експерти од Норвешка, Северна Ирска и Турција. (more…)

Конференција за интегрирано образование за надминување на етничките поделби во училиштата

Со цел да се зајакнат знаењата на наставниот кадар во интегрираното образование преку користење долгогодишни странски искуства и знаења, во Скопје се одржува втората меѓународна конференција „Интегрирано образование – тренд, тенденција и потреба“. (more…)

Постои ли интергирано образование во Македонија?

Македонија има интегрирано образование, но само на хартија. Иако поминаа три години од донесувањето на стратегијата за интегрирано образование со кое наместо од прво учениците од етничките заедници во земјава ќе може да изберат кога да започнат со учење на македонскиот јазик, на терен работите одат бавно. (more…)

Dominimet etnike janë jofunksionale

Shkup, 14 dhjetor – Të gjithë qytetarët duhet të jenë të barabartë, kurse favorizimi i komunitetit shumicë nuk funksionon në një shoqëri shumetnike. Kështu ka deklaruar eksperti norvegjez, Stajner Brin, në margjinat e Konferencës Ndërkombëtare për Arsim të Integruar, që po zhvillohet sot në Shkup. (more…)

Projektet e përbashkëta arsimore, ulin dhunën nëpër shkolla

Aktivitetet për arsimimin e integruar duhet intensifikuar për shkak të ndikimit që do të ketë në krijimin e tolerancës dhe bashkëpunimit mes të rinjve në shkollat fillore dhe të mesme. Kështu u tha në Konferencën e sotme me temë” Arsimimi i integruar, tendencë dhe domosdoshmëri”. (more…)

Конференција за интегрирано образование

Владата и Министерството за образование и наука прават огромни напори преку образовниот процес учениците од различните етнички заедници да научат повеќе едни за други и да најдат елементи за меѓусебно препознавање и зближување. Има методи, форми и активности тоа да се одвива и надвор од наставните активности.  (more…)